Rejs ud

Kom med ud og rejs som frivillig for Mellemamerika Komitéen!

Har du lyst til at lære spansk, sætte dit eget præg på et projekt og rejse sammen med andre? Så pak din rejselyst, smid backpackeren på ryggen og få en oplevelse for livet!

Solidaritetsbrigaderne er en anderledes rejseform, hvor du selv er med til at præge programmet – helt derude, hvor Lonely Planet ikke dækker. 

 • Arbejd med lokale i både land og by
 • Oplev de lokales virkelighed helt tæt på
 • Få kendskab til landets kulturelle såvel som politiske forhold
 • Lær eller forbedre dit spansk
 • Kom under huden på den mellemamerikanske kultur
 • Få en nye venner, både danske og mellemamerikanske

 

Vil du have mere info, så kontakt os her:

Hør Karen fortælle om sine oplevelser som brigadist i Nicaragua:

Kribler det i maven for at komme afsted, men mangler du information? Så skriv endelig til brigade@makomiteen.dk, hvor tidligere rejsende er klar til at svare på alverdens spørgsmål.

Hvad er en Brigade?

Hvad er de primære formål med at sende brigaden af sted?

 • At du får et dybdegående kendskab til politiske, sociale og kulturelle forhold i Nicaragua eller Guatemala. 
 • At udvise solidaritet med den lokale befolkning i deres kamp for selvbestemmelse, demokrati og menneskerettigheder.
 • At lave voluntørarbejde og frivillig arbejde der giver mening
 • Den kulturelle udveksling mellem danskere og nicaraguanere eller guatemalanere.
 • Gennem oplysningsaktiviteter i Danmark at bidrage til, at den danske befolkning får et bedre indblik i levevilkårene i Mellemamerika.

Hvilke rammer er der for brigaden?

De overordnede rammer for rejsen er sat på forhånd og vi sørger for den praktiske planlægning af rejsen, men vi håber samtidig, at deltagerne selv har lyst til at sætte deres præg på turen – og det er der masser af muligheder for. Samtidig ansætter vi en koordinator, hvis arbejde er at holde styr på alle trådene, men ellers deltager koordinatoren på lige fod med alle andre. Koordinatoren har samtidig et godt kendskab til spansk og kulturen i henholdsvis Nicaragua eller Guatemala.

Hvorfor tage på brigade?

Med din deltagelse bakker du op om de folkelige initiativer og bevægelser i Mellemamerika, blandt regionens fattige flertal. Derved støtter du en social og bæredygtig udvikling i Mellemamerika. Desuden kommer du til at opleve globaliseringen og dens effekter fra nye vinkler, samtidig med at du oplever de lokales virkelighed, som den ser ud for flertallet i den bjergrige og fascinerende region. Ved at tage på brigade får du en oplevelse for livet, og venskaber du aldrig vil glemme igen.

 Du kan se en film om landsbyopholdet her:

Mellemamerika Komiteen har siden 1980 sendt brigader afsted til Nicaragua og siden 1994 også til Guatemala, og vi har et tæt samarbejde med sociale og politiske organisationer i landet.

Nicaraguabrigade

Nicaraguas hovedstad, Managua, er det første man møder når flyet lander. En forvirrende, glohed og ustruktureret by fyldt med liv, gadehandlere og overfyldte busser. McDonalds overfor små gadeboder, internetcafeer ved siden af markeder og solbrillesælgere og ivrige taxachauffører i lange rækker uden for det store shopping centre. 

Det næste man møder er sandsynligvis byen Matagalpa. En farverig og kølig by, da den ligger noget højere end Managua. En overskuelig by omringet af smuk natur – et sted man hurtigt føler sig hjemme.

På landet er stemningen igen en hel anden. Hårdtarbejdende mennesker, som samtidig er meget rolige og afslappede. Her bliver snakket med tyk dialekt, og bagt majstortillas i lange baner hver morgen. Den eneste forbindelse til omverdenen er bussen to gange dagligt og det ustabile mobil-signal.

De store forskelle mellem land og by, er bare noget af det, man kan opleve når man tager på brigade i Nicaragua. At tage på brigade er en unik rejseform, hvor du sammen med andre unge danskere arbejder frivilligt på projekter og bor lokalt hos nicaraguanske familier.

Som brigadist oplever du det nicaraguanske liv på nærmeste hold – både på landet og i byen. Dette sker alt imens du flytter dine egne grænser i mødet med et nyt og kontrastfyldt land. Du møder et andet sprog, oplever nye måder at gøre tingene på, spiser anderledes mad og får ikke mindst en ny vinkel på verden. At være brigadist betyder, at du kommer helt tæt på og får øjenkontakt med de mennesker du møder.

Hvis du har fået lyst til at læse mere, kan du gøre det på Nicaraguabrigaden 2012’s fælles blog

Nicaraguabrigaden varer 3 ½ måned og består af:

Forberedelse i Danmark:

 •  -En forberedelsesweekend i starten af december 2018
 • – To ugers forberedende højskoleophold i midten af Januar 2019 i Danmark

 

Rejsen i Nicaragua, afrejse omkring 5. februar: 

 • – 1 uges sprogskole
 • – 4 ugers organisationsophold
 • – Politisk/kulturel uge
 • – 1 uges ferie
 • – 6 ugers landsbyophold
 • – 1 Evalueringsuge

 

Efter hjemkomst:

 • – Hjemkomstaften med frivillige fra Mellemamerika komiteen
 • – Hjemkomstweekend + planlægning af oplysningsprojekt

 

Læs om de enkelte dele herunder.

Forberedelsesweekend

Forberedelsesweekenden afholdes i starten af december, og giver dig grundig information om brigadens forløb. Gennem workshops, debat og rollespil bliver du forberedt på mødet med en anden kultur. Samtidigt møder du naturligvis også din koordinator og dine med-brigadister. I kan sammen tale om jeres forventninger til brigaden samt starte med at tale om, hvad I gerne vil have ud af brigaden, og hvad I kan bidrage med. Du vil også få pakketips, flybillet-information, samt vejledning fra en sygeplejerske. 

Højskoleophold

I starten af januar ligger højskoleopholdet, som er på 2 uger, og afholdes med det formål at brigadisterne lærer hinanden at kende samt at rustebrigaden bedst muligt til opholdet. Programmet varierer fra år til år og planlægges primært af koordinatoren, men kan f.eks. indeholde:

 • – En introduktion til Nicaraguas historie, økonomiske, politiske og sociale forhold
 • – Diskussion af mødet med en anden kultur
 • – Oplæg fra tidligere brigadister og andre Nicaragua-kyndige
 • – Fortæller-workshop
 • – Filmvisning af relevante film, og debat om filmen
 • – Udarbejdelse af idé til oplysningsprojekt
 • – Undervisning i fotografisk og journalistisk formidling
 • – Forskellige højskole fag f.eks. teatersport eller gamle lege.

 

I løbet af forberedelsesweekenden har brigadisterne også mulighed for at komme med ønsker til højskoleopholdet. Hvis man fx gerne vil lave en film i Nicaragua, kunne der være mulighed for undervisning i filmredigering osv. Koordinatoren vil derefter forsøge at efterkomme ønskerne i det omfang det kan lade sig gøre.

Al forberedelse i Danmark er obligatorisk.

Opholdet i Nicaragua

Der er forventet afrejse til Nicaragua i slutningen af januar eller starten af februar. Opholdet strækker sig over ca. 3,5 måned.

Sprogskole

Efter et par dage i hovedstaden, Managua, går turen til byen Matagalpa eller en anden by (kan variere fra år til år), hvor brigadisterne bliver undervist i spansk. 

Sprogskoleopholdet er af en uges varighed. Her modtages der spanskundervisning fra lokale spanskundervisere. Undervisningen foregår om formiddagen i små grupper inddelt efter niveau. Om eftermiddagen eller i weekenden er der mulighed for at tage på forskellige ture eller opleve byen nærmere.

Organisationophold

For at få en bredere forståelse af Nicaragua, består brigadeopholdet både af et ophold på landet samt et 4 ugers ophold, hvor man samrbejder med en organisation, som er placeret i en større by. Valget af by kan variere fra år til år. Deltagerne bliver indlogeret enkeltvis hos lokale familier. Afhængig af deltagerantallet bliver man inddelt i flere små grupper, hvori der arbejdes med et projekt i lokalområdet. Projektet afhænger dels af hvilke organisationer brigaden vælger at samarbejde med, og dels af brigadens interesser. Det er altså muligt i høj grad selv at påvirke brigadens indhold. Af tidligere brigaders projekter kan nævnes istandsættelse af et kvindehus med tilhørende vægmaleri, teaterstykke i samarbejde med lokal teatertrup, renovering af park i samarbejde med unge nicaraguanere, afholdelse af forskellige events i forbindelse med kampagne, lave en fodboldbane osv.

Politisk-kulturel uge

Denne uge foregår i byen Léon, som er Nicaraguas kulturelle centrum. Byen summer af politik og kultur. Indlogeringen foregår samlet i gruppen på et hostel eller lignende. Programmet planlægges typisk af koordinatoren i samarbejde med en af MAKs samarbejdspartnere i byen. I løbet af ugen vil der være mulighed for at møde forskellige politiske partier, organisationer, foreninger, besøge museer mm.

Ferie uge 

I løbet af brigaden er der planlagt en selvbetalt ferieuge, hvor der er ”fri leg” for brigaden. Denne uger giver mulighed for at rejse selv rundt og opleve det natur og kultur skønne land. Flere brigader har sammen taget til billedskønne Corn Islands der ligger ud for østkysten i Nicaragua, men ellers har andre også selv taget et smut til Guatemala eller andre nærligende lande.

6 uger i en nicaraguansk landsby

Opholdet i landsbyen strækker sig over ca. 6 uger. Brigadisterne bor enkeltvis hos nicaraguanske bondefamilier. Typisk vil man bo hos et landbrugskooperativ, der er tilknyttet en af MAKs lokale samarbejdspartnere.

Under landsbyopholdet deltager brigadisterne aktivt i det daglige arbejde både i marken og i huset. Oftest laver man også et eller andet projekt i landsbyen. Tidligere eksempler på landsbyprojekter: bygge et kontor til kooperativet, renovering af en skole, lave en legeplads, lave skraldekampagne. Derudover kan man også afholde forskellige arrangementer for familierne og landsbyen – ofte i forbindelse med projektet. For brigadens deltagere er dette en enestående mulighed for at lære om livet i en fattig landsby og for at komme tæt på mennesker, hvis livsperspektiv er grundlæggende forskelligt fra deres eget.

Evaluering

Den sidste uge af opholdet i Nicaragua bruges på at evaluere opholdet og evt. arbejde videre med oplysningsprojektet. Her samles hele gruppen. De sidste par år har denne uge foregået på ”Playa Hermosa” ved San Juan Del Sur eller ”Monkey Hut”, som ligger med udsigt ud til vulkan-søen, Laguna de Apoyo. Det er en uge med god tid til at få snakket om indtryk og oplevelser fra hele rejsen.

Efter opholdet

Efter endt brigade i start/midt maj er der mulighed for at rejse videre på egen hånd. Hjemrejsebilletten er åben i et år, så man fx kan udskyde den en måned. Billetten kan også ændres undervejs i opholdet, dog mod et gebyr fra Kilroy.

Der holdes en hjemkomstfest for den hjemvendte brigade, hvor de nye brigadister har mulighed for, at møde resten af organisationen, og dele oplevelser og erfaringer med ”gamle” MAK’ere.

Derudover afholdes et hjemkomstweekend i efteråret, som er inkluderet i prisen. Brigaden skal efter hjemkomst udforme en form for oplysningskampagne i Danmark af valgfrit omfang og emne.

Nicaraguabrigaden varer 3½ måned. Prisen for selve opholdet er 18.300 DKK. Pris for fly og forsikring er 8.800 DKK.

For dette beløb får du:

– Introweekend, 1.-2. december 2018

– 2 ugers højskole i Danmark, 6.-20. januar 2019

– 14 ugers ophold i Nicaragua, 5. februar-19. maj 2019

– En fleksibel flybillet, der til en hver tid kan datoændres hos Kilroy, dog mod et mindre gebyr til flyselskabet

– udvidet rejseforsikring, samt afbudsforsikring, hvis du skulle blive syg eller kommer ud for en skade inden afrejse

Obs. datoerne og prisen er vejledende.

Seniorbrigade

Vi har i siden 80’erne sendt brigader  afsted til Nicaragua, som indtil nu været har målrettet mod en yngre målgruppe, men efter efterspørgsel har vi nu også udformet en rejse for seniorer. Vi har ikke nogen nedre eller øvre aldersgrænse. 

I 1980´erne startede Nicaragua-komiteen med at organisere brigader af danskere, der byggede skoler og kulturhuse og hjalp med kaffehøsten. Brigaden viste på den måde folket deres internationale solidaritet med Sandinisterne og kampen mod de USA-støttede kontraer. Selvom Sandinisterne og Ortega ikke lever op til den vision som det bedste alternativ i samfundsopbygning, så er der fortsat mange folkelige bevægelser i Nicaragua, og deres stædige indsats er stadig værd at støtte.

Nicaraguas hovedstad, Managua, er det første man møder når flyet lander. En forvirrende, glohed og ustruktureret by fyldt med liv, gadehandlere og overfyldte busser. McDonalds overfor små gadeboder, internetcafeer ved siden af markeder og solbrillesælgere og ivrige taxachauffører i lange rækker uden for det store shopping centre. 

På din rejse gennem rejse gennem landet møder du de hårdtarbejdende og energiglade nicaraguanere, som samtidig er meget rolige og afslappede. Du vil på din rejse opleve de store forskelle mellem land og by både kulturelt og poltisk. At tage på brigade er en unik rejseform, hvor du sammen med andre arbejder frivilligt på projekter og bor lokalt hos nicaraguanske familier (selvvalgt).

Som brigadist oplever du det nicaraguanske liv på nærmeste hold – både på landet og i byen. Dette sker alt imens du flytter dine egne grænser i mødet med et nyt og kontrastfyldt land. Du møder et andet sprog, oplever nye måder at gøre tingene på, spiser anderledes mad og får ikke mindst en ny vinkel på verden. At være brigadist betyder, at du kommer helt tæt på og får øjenkontakt med de mennesker du møder.