Hjem » Nyheder » Fagligt aktive kvinder mod kup i Honduras

Fagligt aktive kvinder mod kup i Honduras

  • af

Det er ikke ufarligt at være fagligt og politisk aktiv i dagens Honduras.Trusler mod liv og familie er ikke ukendt for de faglige aktive, ligesom der i flere tilfælde har været tale om mord på fagforeningsledere. Ingen er nogensinde blevet straffet for disse overgreb, der fra myndighedernes side bortforklares som almindelig kriminalitet.

MAK har siden 2005 samarbejdet med et netværk af honduranske kvinder med tilknytning til fagbevægelsen, COMUTRAH. Netværket er centreret omkring San Pedro Sula, som er Honduras’ økonomiske hovedstad.

Ud over at være fagligt aktive er kvinderne i COMUTRAH også en del af oppositionen mod det kup, der i sommeren 2009 afsatte den daværende præsident Mel Zelaya. Dermed er kvinderne også udsat for den selektive forfølgelse og undertrykkelse, som den siddende regering udøver, og som er dokumenteret af flere nationale og internationale menneskerettighedsorganer, i flere tilfælde har ramt fagligt aktive.

Kvinderne i COMUTRAH arbejder for bedre vilkår for Honduras’ kvinder både på arbejdspladsen, i hjemmet og i det honduranske samfund generelt. Mellemamerika Komitéen har støtte netværkets arbejde i de fattige boligområder omkring San Pedro Sula, hvor kvinderne fra COMUTRAH har undervist i faglige og politiske rettigheder, primær sundhed og almindelig skoleundervisning for voksne. Desuden er kvinderne i COMUTRAH været en aktiv del af oppositionsbevægelsen, der kæmper for en lovlig og demokratisk regering.

Det er dog i stigende grad blevet sværere for kvinderne i COMUTRAH at arbejde, da deres engagement bringer dem i synlig opposition til landets økonomiske og politiske magthavere, og dermed har gjort dem til ofre for adskillige tilfælde af trusler, overfald og – i enkelte tragiske tilfælde – mord.

Ved at støtte Mellemamerika Komitéens kampagne bidrager du til at gøre det mere sikkert for kvinderne i COMUTRAH at arbejde. De indsamlede midler vil gå til advokatbistand, sikker transport og til kost og logi for kvinder, der ikke tør opholde sig i deres hjem på grund af trusler.