Rejs ud med Mellemamerika Komiteen!
Guatemala 2024
Som del af vores nye kampagne #Permakultur på Tværs sender vi i år 10 frivillige af sted til vores samarbejdspartner IMAP (Instituto Mesoamericano de Permacultura) i Guatemala.
Her deltager du i et permakulturdesign-kursus (PCD) undervist af kyndige folk fra Guatemala med oprindelig baggrund, og som har mange års erfaring med permakultur og traditionelle metoder.
Undervisningen foregår på spansk, selvom mange af undervisernes førstesprog er Kachiquel.
I foråret 2024 vil man deltage i 5 forberedende workshops 4 i København og 1 på Vestsjælland. Til juli er man 3 uger i Guatemala. Sideløbende hjælpes deltagerne ad med at dokumentere, lave inspirerende post til MAKs sociale medier, og skrive artikler. Efterfølgende i efteråret 2024 vil deltagerne bruge deres viden til at skabe en have med brug af de lærte principper og teknikker til åbne havedage. Det er derfor vigtigt at man har lyst til at være en del af et fællesskab resten af året og har mulighed for at deltage i løbende aktiviteter udover de 3 ugers rejse til Guatemala.
Kribler det i maven for at komme afsted, men mangler du information? Så skriv endelig til guatemala@makomiteen.dk, hvor vi er klar til at svare på alverdens spørgsmål.
Vi glæder os til at høre fra dig!
Programmet for Guatemala 2024 brigaden vil overordnet se ud som følger
Forberedelse i Danmark
- 4 forberedende workshops/møder af ca. 2 timer i København fra februar-juni 2024. Her vil man blive introduceret til relevante tematikker såsom oprindelige befolkningsgrupper i Guatemala, klimaforandringer, permakultur, biodiversitet, rejse-etik og besøge det område/have man senere skal arbejde med.
Tilmeldingsfrist er d. 30. april 2024
Forberedende workshops i DK i foråret:
12. maj besøg hos Økosamfundet Egeskoven. kl. 9-15. Inklusiv transport og forplejning for rejsedeltagere.
26. maj forberedende workshop. Tema: Klimaforandringer i Danmark og Guatemala. kl. 14-16 i Solidaritetshuset.
8. juni forberedende workshop. Tema: Kulturmøder, rejseetik, og sikkerhed med aftensmad. I Solidaritetshuset.
Program i Guatemala:
5. juli til 26. juli
Program i DK til efteråret:
– Evaluerings- og planlægnings weekend/dag
– 2-4 åbne havedage i økosamfundet Egeskoven i Odsherred
– Oplæg i KBH
– Artikel-skrivning
– Kampagne på sociale medier
Opholdet i Guatemala
Start d. 5. juli 2024
Slut d. 26. juli 2024
- – 2 ugers permakultur design kursus med over 100 timers undervisning i permakultur med særligt fokus på maya cosmovision hos IMAP med kost og logi
- – ca. 1 uges frivilligt arbejde hos IMAP
- – Ophold i smukke naturlige omgivelser med plads til fordybelse og kreativ udfoldelse
- – Praktisk erfaring have-arbejde
- – Besøg hos lokale Guatemalanske bønner
- – Løbende dokumentation og kommunikation på sociale medier
- – Transport til og fra lufthavnen
- – inklusiv transport i Guatemala
– Der vil være mulighed for at deltagere kan blive i Guatemala under eget ansvar hvis de ønsker at rejse mere rundt selv inden eller efter det planlagte program.
Efter hjemkomst
- – Alle deltagere forventes at være hjemme eller have mulighed for at deltage til september hvor vi afholder evaluerings og opsamlingsweekend. Her vil vi også lægge en plan for forløbet i efteråret med oplysingskampagne, havedage osv.
– deltage og formidler via 2-4 åbne havedage i samarbejde med Økosamfundet Egeskoven i Odsherred.
– 2 oplæg i DK (det besluttes intern i gruppen, hvem der har lyst til at stå for et oplæg om turen)
Læs mere om de enkelte elementer herunder:
Løbende forberedelsesmøder i Danmark
Når du melder dig til, forpligter du dig, så vidt det er muligt, til at deltage i så mange som muligt af forberedelsesmøder i DK samt opfølgningen i efteråret med at etablere en permahave i samarbejde med Økosamfundet Egeskoven i Odsherred.
Opholdet i Guatemala
Alle deltagere skal være i Guatemala d. 5. juli hvor der vil være kordineret fælles transport fra lufthavnen til IMAP. D. 6. juli bruges på at lære omgivelserne at kende, besøge San Lucas Tolíman, slappe af og hvad man ellers kunne have brug for. D. 7. juli starter v i på PCD, her vil der være fuldt program fra morgen til sen eftermiddag med undervisning, besøg hos lokalsamfundet, lækker mad, og praktiske opgaver. Man vil typisk have aftenen fri til at slappe af. PCD kurset afsluttes d. 21. juli med en lille eksamen hvor alle deltagere der har gennemført kurset også får et certifikat. Den sidste uges tid bruges som frivillig hos IMAP hvor man vil støtte deres daglige arbejde inden for forskellige interesseområder som vi sammen definere. D. 26. juli er der koordineret fælles transport tilbage til lufthavnen. Det er muligt at blive eller forsætte sit ophold i Guatemala for egen regning. Koordinatoren køber billet i starten af maj og hvis man ønsker at følges på rejse frem og tilbage kan man koordinere afgangstider med Marco ved at skrive til ham på guatemala@makomiteen.dk
Det er vores forhåbning, at man er åben for ny viden og kulturer og eventuelt har et grundlæggende kendskab til spansk. Det kan give et bedre fundament for oplevelsen og et mere ligeværdigt møde med vores partnere og lokalbefolkningen. Men det vil være muligt at deltage på lige fod med andre uden statskundskaber da der vil være oversættelse til engelsk.
Det er ikke et krav at du allerede har en masse viden om permakultur, mayabefolkningen, eller Guatemala for at deltage. Vigtigst er at du er åben for at lære og blive introduceret for nye perspektiver.
Under rejsen vil nogle af deltagerne med hjælp fra rejsekoordinatoren have ansvar for at opdatere MAKs sociale medier.
SoMe-indholdet vil bestå af videoer og billeder fra gruppens ophold hos IMAP og have tekster som refererer til de nyligt lærte permakultur-metoder samt til de udviklingsproblematikker, som er på spil i landet. Du behøver ikke have indgående viden om dette på forhånd, da det bliver et tema på de forberedende møder; men det er vigtigt, at du har en interesse i at være med til at formidle omkring det.
Fritid
Der vil være program hver dag i løbet af de 3 uger, selvfølgelig med fritid i løbet af dagen. Men hvis deltagerne ønsker at rejse mere i Guatemala skal det ske inden eller efter det planlagte program.
Udflugter vil være selvbetalte men koordinatoren kan være behjælpelig med råd og anbefalinger. Dette er en mulighed for at rejse rundt selv og opleve det natur og kultur skønne land.
Efter rejse i Guatemala
Deltagerne skal efter hjemkomst mødes til en evaluerings og planlægningsweekend på Sjælland. Her vil de sammen med koordinatoren samle op på læring, billeder og oplevelser fra Guatemala, samt lægge en plan for de åbne havedage i Odsherred og oplæg i København, og anden kommunikation.
Åbne havedage:
Mere info kommer!
Skriv en mail til os på guatemala@makomiteen.dk hvis du vil høre mere om hvordan du kommer med til Guatemala i 2024!
For at deltage i kampagnen vil der være en egen betaling for at dække omkostninger forbundet med turen.
Hvad er inkluderet i prisen:
- – Permakultur Design kursus hos IMAP som giver anerkendt permakulturs certifikat
- – 3 ugers logi under opholdet i Guatemala
- – 3 uger med fuld forplejning i Guatemala
- – Transport i Guatemala
- – Forplejning til møder i DK
- – Transport fra KBH til Økosamfundet Egeskoven
- – 1 års medlemskab af Mellemamerika Komiteen og deltagelse landsmøde.
- – 1 Mellemamerika Komiteen mulepose
- – Administrationsgebyr til Mellemamerika Komiteen
Prisen inkluderer ikke:
- – Flybilletter
- – Evt. udgifter ifm. fridage og individuelle udflugter
- – Vaccinationer
- – Rejseforsikring
- – Udflugter udover program
Det er deltagernes eget ansvar at have gyldige forsikringer m.m..
Prisen for hele opholdet er 6.950kr.
Beløbet overføres til reg. nr. 8401 konto nr. 1091778 Merkur Bank med fulde navn i tekstfeltet.
VISUM:
Danskere kan rejse visumfrit til Guatemala i 90 dage. Der kræves som regel en udrejsebillet. Yderligere regler vil blive opdateret. Ellers læs mere på udenrigsministeriets hjemmeside her.’
Sådan tilmelder du dig:
Hvis du ønsker at tilmelde dig, skal du udfylde denne formular
Når du melder dig til, forpligter du dig til at deltage i mindst 4 ud af 5 forberedelsesmøder i foråret samt opfølgningen i efteråret med at etablere en permahave i samarbejde med en dansk lokal aktør på Sjælland og afholde min. 1 oplæg og løbende hjælpe med at lave opslag til vores sociale medier.
Bemærk at man først er endeligt tilmeldt når man har modtaget bekræftelse fra MAK. Da der er begrænsede pladser forbeholder vi os retten til at udvælge de rette kandidater.
Der er åbent for ansøgninger fra alle aldersgrupper og vi stiller ikke noget krav om forhåndskendskab. Dog er det vigtigt man er åben for at lære nyt og går til projektet med åbent sind.
Vi opfordrer alle uanset baggrund, alder, køn, seksualitet, religion til at tilmelde sig.
Tilmeldingsfrist er d. 30. april 2024.
Hvad får jeg ud af det?
De frivillig får en unik oplevelse i felten med indblik i den Guatemalanske kontekst samt muligheden for at følge lokale bønners hverdag. Oplevelsen vil klæde de frivillige på til at indgå i interkulturelle sammenhænge samt give den en øget forståelse for den globale kontekst, syd-nord relationer, magtforhold og kultur. Desuden vil de frivillige opleve at få stor medbestemmelse i planlægningen og eksekveringen af turen hvilket vil styrke deres evne til at samarbejde i gruppe og udføre feltarbejde som kan tænkes at gavne dem i deres professionelle eller studie-liv.
Vi glæder os til at have dig med!
*efter d. 1. maj 2024 er det ikke muligt at få refunderet egenbetaling
Kort sagt. Vi vil skabe oplysning og engagement i Danmark gennem Permakultur!
Hvorfor?
Permakultur, viden om biodiversitet og interesse i at leve mere bæredygtigt er gennem de seneste år blevet et større og større fokusområde for mange danskere. Det er et emne der er interesse for på tværs af generationerne, og som kun bliver mere relevant i takt med at vi ser manglende politisk indsats på klimadagsordenen og i den grønne omstilling. Denne kampagne er målrettet sig danskere, som allerede interesserer sig for permakultur i Danmark men som ønsker større viden om vigtigheden af en bæredygtig landbrugskultur – ikke kun i Danmark, men på globalt plan.
Med #PermakulturPåTværs ønsker at sammenkoble dette med Guatemalanske bønder og oprindelige befolkningers rettigheder samt vigtigheden af at beskytte biodiversiteten, som led i den grønne udvikling.
Vi ønsker at vise hvordan man også kan gøre en forskel for, blandt andet, den faldende biodiversitet i DK ved at starte i sin egen have og præge sit eget netværk til at inkorporere traditionelle principper og permakultur metoder i hverdagen.
Projektet er støttet af Udenrigsministeriets OpEn pulje.
Kontekst i Guatemala:
I Guatemala lever flere af de oprindelige befolkningsgrupper primært af landbrug. Selvom landet er et af de mest biodiverse i verden, og det er muligt at dyrke de fleste former for afgrøder, er det også blandt de lande i verden med den højeste procent af fejlernæring. Især blandt de oprindelige folk, som også udgør den fattigste del af landets befolkning. Dette sker, fordi de fleste afgrøder eksporteres til andre steder i verden, herunder Danmark. Afgrøderne kommer altså ofte ikke den lokale befolkning til gode, og de industrielle dyrkningsmetoder, som dækker store arealer med samme afgrøde (monokultur), udpiner jorden. Det er disse problematikker vi med projektet vil give målgrupperne forståelse for. Vi ønsker at styrke deres engagement i den grønne dagsorden og vise dem, at der er en global fælles kamp mod disse udfordringer som man kan bidrage til ved at starte i sin egen have indgå i permakultur-netværk i Danmark.
Hvad er permakultur og hvorfor skal vi lære om den i Guatemala?
Permakultur er mere end bare en måde at dyrke jorden på. Det er en række principper udviklet i 1970’erne i Australien, som tilstræber at producere mad og samtidig passe på jorden, passe på mennesker og sørge for en fair fordeling af ressourcer (Earth care, people care, fair share). Det er altså hverken en metode som er udviklet med henblik på klimaet i Danmark eller i Guatemala, men nærmere en måde at se på verden, som man kan bruge i sin måde at holde have, dyrke landbrug eller bare leve sit liv. Hos IMAP i Guatemala bruger man permakulturprincipperne på en måde der giver mening for det klima og den kultur der findes der. Bl.a. inddrager man de oprindelige folks traditioner og metoder hvormed man giver værdi til deres kultur (people care), man dyrker hjemmehørende og ikke-invasive afgrøder som passer på biodiversiteten (earth care) og man involverer bønderne i lokalområdet og deler metoder, viden og også helt konkrete ting som frø fra deres frøbank (fair share).
I en global kontekst er permakulturprincipperne brugbare fordi de tilbyder et alternativ til de systemer der er mest udbredte i dag, hvor lande i det Globale Nord opkøber de ressourcer der produceres i de Globale Syd hvilket modstrider fair share-principperne, ofte til en pris der ikke er høj nok til at bønder i det Globale syd kan understøtte en ordentlig livskvalitet hvilket modstrider people care-principperne. Udvinding af disse ressourcer sker oftest på en måde som ødelægger naturen, biodiversiteten og skader dyr og mennesker der bor i disse områder, altså i modstrid med earth care-principperne. Det er relevant at sende en gruppe på 10 personer til Guatemala på PDC kursus frem for at deltage på et kursus i Danmark, fordi Guatemala i modsætning til Danmark er et land præget af ekstrem fattigdom og ulighed. De positive forandringer som kan skabes gennem permakulturen kan ses meget tydeligere her og det bliver tydeligt på en helt anden måde hvorfor det er bæredygtigt at spise/købe lokalt- og bæredygtigt produceret mad. Altså bliver det tydeligt at det at dyrke permakultur i Danmark er en måde hvorpå vi kan være med til at beskytte ikke kun Danmarks, men også Guatemalas biodiversitet og dermed også Guatemalas oprindelig befolkning, som lever af jorden. Kurset hos IMAP indeholder alle disse elementer, inklusive undervisning om oprindelige folks rettigheder og globale handelskæder i et nutidigt og historisk perspekt
Brigade og solidaritetsarbejde som rejseform
At tage på brigade er en unik rejseform, hvor du sammen med andre unge danskere arbejder frivilligt på projekter i samarbejde med vores lokale partnere. Med brigaden får man et land og et folk ind under huden.
Solidaritetsbrigaden er for dig som søger at få indblik i et land og en kultur fra flere forskellige vinkler. Ved at deltage bakker du op om de folkelige initiativer og bevægelser i Mellemamerika. På den måde kan du være med til at støtte en social og bæredygtig udvikling i Mellemamerika.
Ordet brigade er et levn fra organisationens første år i 1980’erne hvor mange danskere rejste til Nicaragua på solidaritetsbrigader. Siden har vi i Mellemamerika Komiteen sendt frivillige afsted 1-2 gange om året.
Hvilke rammer?
De overordnede rammer for rejsen er sat på forhånd. Vi sørger for den praktiske planlægning af rejsen, men deltagerne har rig mulighed for at sætte deres præg på turen. Vi ansætter en koordinator, hvis arbejde er at holde styr på alle trådene, men ellers deltager koordinatoren på lige fod med alle andre. Koordinatoren har samtidig et godt kendskab til spansk og kulturen i Mellemamerika.
Hvorfor vælge at tage afsted?
- Lav frivilligt arbejde.
- Vær med til at planlægge dit ophold (formål, projekt, aktiviteter osv).
- Forbedre dit spansk
- Få et bedre kendskab til politiske, sociale og kulturelle forhold i Mellemamerika.
- Vær med til at udvise solidaritet med den lokale befolkning i deres kamp for selvbestemmelse, demokrati og menneskerettigheder.
- Oplev en kulturel udveksling mellem danskere og mellemamerikanere.
- Ved at tage på brigade får du en oplevelse for livet, erfaringer og venskaber du aldrig vil glemme.
Kribler det i maven for at komme afsted, men mangler du information?
Så skriv endelig til info@makomiteen.dk, hvor vi er klar til at svare på alverdens spørgsmål.
Sidste års tur til Costa Rica
Formålet med turen var at indsamle og formidle oplysninger om migranter og kvindelige aktivister i Costa Rica der kæmper for social retfærdighed, demokrati og frihed for samfundets svagere stillede grupper. Ved at sende en gruppe frivillige fra MAK til Costa Rica vil vi sætte ansigt og kortlægge de mange kvinde- og migrant- drevene netværks og organisationer der er opstået i Costa Rica.
Kontekst for turen:
Antallet af Nicaraguanske migranter i Costa Rica er tårnhøjt, grundet den politiske ustabile situation i Nicaragua siden protesterne startede i april 2018. På nuværende tidspunkt er der mere end 200.000 Nicaraguanere som har søgt asyl i Costa Rica af de i alt godt 400.000 migranter, mange er migreret af andre veje (studier, arbejde, familie og illegalt), som gør at det kan være svært at koble migrationen direkte med den politiske situation i Nicaragua men gennem samtaler med flere grupper migranter fornemmer vi at det er en klar tendens. Alle har valgt den migration som har været muligt. Det er desværre ikke desto mindre en kendsgerning at Nicaraguanere, kvinder som mænd, i Costa Rica oplever stor diskrimination, ulighed, uretfærdighed og ikke mindst kollektive traumer. Det kan man sige blandt andet skyldes det store pres migrationen ligger på den Costa Ricanske stat og lokalområderne. De Nicaraguanske migranter bliver presset ud i uformelle arbejdsforhold, sort arbejde og løndumping. Desuden lever en stor del under fattigdomsgrænsen da de enten har mistet eller fået indefrosset deres midler i Nicaragua, frataget deres titel fra universitetet, eller brugt deres opsparing og hvad de ellers måtte have haft på turen til Costa Rica. Derudover er der meget begrænset information om Nicaragua og migrantsituationen i Costa Rica tilgængelig på dansk.
Vi vil kortlægge de forskellige netværks og initiativer som er opstået i Costa Rica for bedre at kunne målrette vores arbejde i landet.
Hvad skulle brigaden?
Turen består af en kortlægning af de mange forskellige kvinde- og migrantnetværk der findes på tværs af Costa Rica. Gennem samtaler, interviews og portrættering vil vi undersøge hvordan disse netværks operere, organisere sig og hvilke udfordringer og problematikker de står over for. Ved at kortlægge kan vi konkretisere deres budskab og samle stemmer (flere stemmer skaber samlet kan skabe større forandring). Ved at basere kortlægningen på erfaringer og stemmer fra mere end et netværk vil budskabet blive styrket og formidlingen stærkere. Vi vil gøre det muligt for de netværks og organisationer vi besøger i Costa Rica at forblive i kontakt. Helt lavpraktisk vil vi besøge 4-7 netværks og organisationer forskellige steder i Costa Rica, følge dem et par dage (hvis muligt) og interviewe en eller flere om deres oplevelser som migranter i Costa Rica, organisering i civilsamfundet samt ønsker for international solidaritet.
Frivilliggruppen vil under turen indsamle materiale med henblik på at præsentere dette for et dansk publikum efter hjemrejsen.
Desuden vil de undervejs opdatere sociale medier med billeder og historier fra turen.
Hvad fik de frivillige ud af det?
De frivillig fik en unik oplevelse i felten med indblik i den Costa Ricanske kontekst samt muligheden for at følge migrant kvinders hverdag. Oplevelsen klædte de frivillige på til at indgå i interkulturelle sammenhænge samt give den en øget forståelse for den globale kontekst, syd-nord relationer, magtforhold og kultur. Desuden havde de frivillige opleve at få stor medbestemmelse i planlægningen og eksekveringen af turen hvilket styrkede deres evne til at samarbejde i gruppe og udføre feltarbejde som kan tænkes at gavne dem i deres professionelle eller studie-liv.