Kvinders rettigheder er et forsømt område i mange af de mellemamerikanske lande. Kvinderne har ofte kun få års skolegang og arbejder derfor ofte i den uformelle sektor eller i tekstilindustrien. Som alle andre fagligt aktive er også kvinder, der er organiseret i fagforeninger meget udsatte, og der er derfor brug for at støtte op om kvindernes kamp.
Mellemamerika Komitéen støtter op om kvindekampen i form af fortalerarbejde, oplysningsarbejde og organisationsstøtte. Målet er, at kvinderne bliver en del af et stærkt fællesskab og en del af kampen for social retfærdighed, selvbestemmelse og menneskerettigheder.
Ø-kvinder organiserer sig
Mellemamerika Komiteen samarbejder med Red de Mujeres de Ometepe (REMO), et nicaraguansk kvindenetværk på øen Ometepe. Kvinder fra 25 landsbysamfund søger i fællesskab at finde løsning på deres problemer og håndhæve deres rettigheder som kvinder og som samfundsborgere.
Ideen til at starte kvindearbejdet opstod, da en gruppe af kvinder begyndte at dyrke økologiske grønsager sammen på et lille stykke jord hos en af dem. Gennem snakken i grønsagshaven fandt de ud af, at kvinderne på øen kæmper med mange fælles problemer og har forskellige erfaringer, de kan bruge indbyrdes.
En lokal organisation støttede dem, og i 2011 mødtes 62 kvinder for at udveksle erfaringer. Siden er netværket udvidet til at omfatte kvinder fra 25 lokalsamfund i alt. Kvinderne, der deltager, har forskellige aldre og erhverv. Der er kvinder, der arbejder i landbruget og kvinder, der arbejder i huset, der er studerende, professionelle og andre. De er organiseret i en struktur omkring en styrekomite, der består af 16 kvinder fra nord, syd og midt på øen.
Kvinderne i REMO har sammen defineret fem aktionslinjer:
· Retten til at leve et liv uden vold
· Kvinder og miljø
· Kvinders sundhed
· Kvinder og økonomi – herunder legalisering af kvinders jord og iværksætteri
· Kvinders deltagelse som medborgere, der har indflydelse på den politiske, sociale og økonomiske udvikling i samfundet
Vold mod kvinder er et stort problem i Nicaragua og på Ometepe, og vold i familien bliver ofte holdt skjult inden for hjemmets fire vægge. Mange kvinder, især på landet, er økonomisk afhængige af deres mænd og finder sig i mishandling og undertrykkelse. Den traditionelle macho – mandschauvinisme og den katolske kirke er med til at holde hånden over mændene.
Efter mange års indsats lykkedes det i 2012 kvindebevægelsen i Nicaragua at få vedtaget en Lov imod Vold mod Kvinder (Ley 779 La Ley contra la Violencia hacia la Mujer), der gav nye juridiske muligheder for at bekæmpe vold mod kvinder. For kvinderne i REMO var det et vigtigt instrument, og de spredte oplysning om loven, for at kvinderne lærte om, hvilke muligheder loven gav dem, og hvordan de kunne bruge den.
Desværre vedtog parlamentet kort efter en reform af loven, der svækkede den. Og efterfølgende udstedte præsidenten et dekret til udmøntning af loven, som yderligere udhuler loven og dens oprindelige formål.
Til trods for de ugunstige forhold har REMO – kvinderne bistået voldsramte kvinder og piger med retslig og psykologisk hjælp, og det er lykkedes at føre flere sager frem til dom mod gerningsmændene. De har også i tilfælde givet kriseramte kvinder husly ligesom det i forhandling med kommune og donorer lykkedes at give en kvinde, der blev bortvist af sin mand, et nyt hjem til hende og hendes børn.
Iværksætteri
REMO – kvinderne har taget udfordringen op i forhold til kvindernes manglende indtægtsmuligheder og har lejet jord og bygninger i landsbyen Santa Cruz midt på øen. Bygningerne bruges både som hostel for turister under navnet ”Hospedaje Espirales” og som kontor og center for kvindernes arbejde. Her kan de mødes, lave workshops og yde rådgivning til kvinder. På jorden dyrker de økologiske grønsager og andre afgrøder. Udover at være alternativ indtægtskilde for de aktive kvinder i netværket, tjener aktiviteterne som model og inspiration for andre kvinder på øen.
Legalisering af jord.
Udover sagen omkring kooperativet, som billedteksten beretter om, støtter kvinderne legalisering af 6 kvinders jord som pilotsager til opnåelse af viden og erfaring. Det er kompliceret at udrede jordejendomsforhold i Nicaragua, men foreløbig har en af kvinderne fået skøde på sin jord.
Doña Rosario fra landbrugskooperativet Benjamin Zeledón i landsbyen San Pedro, fortæller om, hvordan kvinderne i kooperativet i mange år betalte leje til kooperativets formand af den jord, de dyrkede, indtil de fik fat på skødet og så, at de er medejere af kooperativet. Det blev begyndelsen til en konflikt mellem kooperativets bestyrelse og kvinderne. Mellemamerika Komiteen har støttet kvinderne i at få juridisk bistand, og selvom forholdene ikke er helt på plads, har parterne nu fundet en løsning, som alle kan leve med, og kvinderne kan dyrke deres jord uden at betale leje for den.
Alliancer.
Kvindenetværket REMO er gode til at koordinere med andre organisationer, der arbejder med kvindetemaer, lokaludvikling, økologisk jorddyrkning og andet, der interesserer dem. På den måde får de meget ud af at deltage i kurser og aktiviteter såvel på øen som på fastlandet, hvor de både lærer noget og kan bidrage, uden at det har de store omkostninger.
Gennem alliancer og med egne kræfter forhandler kvinderne med de 2 kommuner, der er på Ometepe – bl.a. for at få støtte til legalisering af kvinders ejendom og for at få et hospital til Ometepes 45.000 indbyggere.
Mellemamerika Komiteen støtter gennem en baggrundsgruppe kvinderne i deres arbejde og organisering. Første gang i 2012 med Mellemamerika Komiteens egne midler, der medvirkede til, at kvinderne kunne mødes for at udveksle og udvikle deres arbejde og til at en gruppe kunne tage til fastlandet for at være med til at diskutere den netop vedtagne Lov mod kvindevold.
I løbet af årene har vi søgt og fået bevilliget penge af Merkur Fonden (to gange), 1. maj Fonden og Græsrodsfonden. Vi har desuden formidlet penge indsamlet i Danmark ved runde fødselsdage, julemarkedssalg, begravelse og mindesammenkomst (Bjarne Kjelstrup og Donna Mayer, aktivister i Mellemamerika Komiteen gennem mange år). To brigader fra Mellemamerikakomiteen har opholdt sig hos REMO–kvinderne, hvor de har bidraget til deres aktiviteter med ideer og godt fysisk arbejde og dertil indsamlede penge.
Støtten går til de aktuelle behov, som REMO løbende har i forbindelse med deres aktiviteter. Selvom det ikke drejer sig om de store beløb, kan en lille støtte netop være det, der skal til for at gøre noget muligt at gennemføre. Vi har således givet støtte til arbejdet med voldsramte kvinder (transport på øen og til retsinstanserne på fastlandet), forebyggende arbejde med unge, jordlegalisering (juridisk bistand, afgifter, transport), istandsættelse af hostel og center, grønsagsdyrkning samt udvikling af egen kapacitet (regnskab, personlig udvikling).
Der er mange spændende perspektiver i vores samarbejde med REMO, som bygger på god kommunikation, åbenhed og meningsudveksling. Vi har besøgt kvinderne ved flere lejligheder, senest tre kvinder fra baggrundsgruppen i 2017. Baggrundsgruppen består aktuelt af tre kvinder fra Århus og en fra København, og vi vil gerne samarbejde med andre grupper i Mellemamerika Komiteen, der arbejder med kvinder.
Læs mere om REMO på www.facebook.com/REMO.NICARAGUA/ og https://remonica.wordpress.com/
Baggrundsgruppe: Randi Jepsen, Bente Kildemose, Camilla Møberg Jørgensen og Else Mikél Jensen
Fælles front til forsvar af kvinders rettigheder i Honduras
MAK støtter aktivt kvinder i Honduras ved at samarbejde direkte med kvinderettighedsorganisationen: ‘Colectivo de Mujeres Trabajadoras Hondureñas’ (COMUTRAH).
Samarbejdet går ud på at styrke kvinders rettigheder i udsatte boligområder omkring storbyen San Pedro Sula i Honduras. Landet og i særdeles regionen omkring San Pedro Sula er yderst sårbar såvel politisk, økonomisk og socialt efter statskuppet i 2009. Kvindernes hverdag er præget af fattigdom, vold, kriminalitet og usikkerhed.
Vores primære fokus er at udvikle COMUTRAH som en dynamisk og demokratisk medlemsorganisation, der forsvarer og skaber bevidsthed om kvinders rettigheder samt formår at lave lobbyarbejde overfor myndigheder, medier, organisationer og politikere.
Status på samarbejdet
Fra juli 2012 til august 2013 har vi gennemført et-årigt partnerskabsprojekt på 500.000 dkk i regi af CISU (www.cisu.dk). Projektets overordnede formål er at styrke COMUTRAH som organisation.
I august 2014 gik et nyt projekt i gang, der løber i to år. Projektet har til formål at styrke kvinders rettigheder og de lokale demokratiske strukturer i COMUTRAH.
I perioden mellem de to projekter har COMUTRAH med støtte fra MAK holdt organisationen kørende gennem private indsamlinger.
Billede: Medlemsnetværket i boligområdet ‘Camaguey’ er samlet til projektopstartsmøde, august 2014.
Hvem er COMUTRAH?
COMUTRAH blev dannet i 2003 som en organisation for kvinder, der tidligere havde arbejdet i tekstilindustrien i frihandelszoner. Kvinderne var blevet black listet på fabrikkerne, fordi de var fagligt organiserede, og stod uden arbejde. I regi af COMUTRAH begyndte de at samarbejde om mindre indkomstskabende aktiviteter og at oplyse arbejderne – primært kvinder – i tekstilindustrien om deres rettigheder og om fordelene ved at organisere sig.
Siden 2009 har COMUTRAH befundet sig i en omstillingsproces. De har tidligere hørt ind under fagbevægelsen men er nu ved at konstituere sig selv om en selvstændig kvinderettighedsorganisation. Denne proces støtter Mellemamerika Komiteen aktivt op om.
COMUTRAHs primære aktiviteter består af følgende:
- Tilbyder kurser om rettigheder til sine medlemmer
- Hjælper sine medlemmer med at anmelde krænkelser af deres rettigheder
- Oplyser deres medlemmer om retten til at leve et liv uden vold
- Laver lobbyarbejde til forsvar af kvinders rettigheder
Billede: Boligområdet ‘Concordia’ er nyt i projektet og har flest unge medlemmer.
COMUTRAHs medlemmer
COMUTRAH har ca. 1400 medlemmer og er organiseret omkring 8 boligområder. 6 af områderne indgår i projektet med Mellemamerika Komiteen, hvoraf fire også deltog i projektet i 2012-13. Følgende karakteristikas kendetegner COMUTRAHs medlemmer:
- Flertallet af medlemmerne har generelt kun få års skolegang.
- Størstedelen arbejder i den uformelle sektor, som husmødre eller i tekstilindustrien.
- De har svært ved at opnå en tilstrækkelig indkomst.
- Mange medlemmer er enlige mødre.
- De har ofte mange børn.
- Generelt har kvinderne et dårligt selvværd.
- Og de mangler viden om deres rettigheder og magter ikke at protestere mod overgreb.
Hvem er vi?
Vi er 9 medlemmer i baggrundsgruppen. Vi består både af nye medlemmer og af medlemmer med mere end 10 års erfaring med udviklingsarbejde i Mellemamerika Komiteen. Hvis du har interesse i at høre nærmere, så kontakt os på endemuh@gmail.com.
Kontekst
Geografisk foregår aktiviteten i det nordvestlige Honduras i fattige boligområder omkring storbyen San Pedro Sula og containerudskibningshavnen i Puerto Cortés. Området har 2,1 millioner indbyggere og har i mange år været den økonomiske motor i Honduras, idet det genererer ca. halvdelen af landets bruttonationalprodukt. Flertallet af Honduras’ tekstilfabrikker (80 %) findes også i dette område. Tekstil-fabrikkerne har historisk set været en sektor med hovedsageligt kvindelige arbejdere, der arbejder for en lav løn, og hvis arbejdstagerrettigheder ikke eller kun i ringe grad respekteres.
Området er et populært mål for arbejdsløse fra andre dele af Honduras, der søger arbejde. En stor del af migranterne, der kommer til området, er unge kvinder, som kommer til byen uden økonomiske ressourcer og uden socialt netværk, og ofte ender som enlige mødre med ringe uddannelses- og jobmuligheder.
Billede: Tania fra COMUTRAHs bestyrelse præsenterer en kontekts-analyse på kontoret i Puerto Cortés.
Statskup i Honduras i 2009
I juni 2009 blev der gennemført et statskup, hvor præsidenten Manuel Zelaya blev afsat og måtte flygte i eksil. Den efterfølgende politiske krise har haft stor betydning for hele det honduranske civilsamfund. En stor del af civilsamfundet støttede aktivt den afsatte præsident med strejker, vejblokader og besættelser af offentlige bygninger. I månederne umiddelbart efter kuppet lod den siddende regering hær og politi slå hårdt ned på oppositionen, hvilket især gik ud over fagligt aktive og regeringskritiske journalister.
De politiske forhold i Honduras er i dag delvist normaliserede. Der blev gennemført et parlamentsvalg i november 2009, den afsatte præsident Zelaya vendte tilbage til Honduras fra sit eksil i 2011, og modstandsbevægelsen har efterfølgende dannet et politisk parti kaldet Libre med den afsatte præsidents kone som præsidentkandidat til parlamentsvalget i november 2013. Den konservative Juan Orlando Hernández vandt valget, som er det andet parlamentsvalg siden kuppet.
Civilsamfundet er dog stadig meget svagt og splittet (selve oppositionsbevægelsen er også splittet internt for og imod partidannelsen af Libre). Samtidigt er det farligere end nogensinde at være fagligt aktiv, og trusler mod liv og familie er ikke et ukendt fænomen. Politisk vold maskeres som ”almindelig” kriminalitet, og journalister, advokater, menneskerettighedsforkæmpere, og fagligt organiserede forsvinder sporløst som følge af deres aktive virke.
Ved at støtte COMUTRAH håber vi i Mellemamerika Komiteen at kunne bidrage til, at et trængt honduransk civilsamfund får lidt bedre handlemuligheder og bliver i stand til at arbejde for befolkningens, særligt de udsatte kvinders, behov.
Billede: Fabia Gutierrez (projektkoordinator i COMUTRAH) og Joan Marie Stenderup (MAK’s baggrundsgruppe) i lokal tv om kvinders rettigheder i Puerto Cortes, juni 2013.
Kriminalitet og vold
Kuppet – med en svækkelse af civilsamfundet og retsstaten i Honduras til følge – har ført til en markant stigning i landets bande- og narkokriminalitet. San Pedro Sula er i særlig grad plaget af tårnhøje kriminalitetsrater og byen har verdens højeste mordrate (173 pr. 100.000 indbyggere i 2012). De fleste honduranere har selv været udsat for alvorlig kriminalitet, eller har slægtninge eller venner der har. I dette voldsprægede miljø er vold mod kvinder med deres køn som motiv et udbredt fænomen. Den honduranske stat har ikke været i stand til at komme kriminaliteten og volden til livs, og politi og domstole er kendetegnede ved ineffektivitet og korruption.
Finansiel krise
Honduras har også i høj grad mærket følgerne af den internationale finansielle krise med stor arbejdsløshed til følge. Dette mærkes også i området omkring Puerto Cortés, hvor hele fabriksområder står øde hen. Kvinderne er overladt til at søge beskæftigelse i den uformelle sektor, primært som gadesælgere. Denne sektor er præget af lav grad af økonomisk sikkerhed og gør kvinderne mere sårbare for vold og kriminalitet.
Billede: Kvinder fra Tulián er samlet til projektopstartsmøde i august 2014 – til højre ses projektlederen Fabia Guiterrez.