Nyheder

Landsmøde 2019

 • af
HUSK TILMELDING SENEST 22. OKTOBER TIL INFO@MAKOMITEEN.DK Invitation til Mellemamerika Komiteens landsmøde 2019 Kære medlem af MAK Det vil glæde os at se dig til… Læs mere »Landsmøde 2019

MAKs databehandling

 • af
Som mange sikkert er bekendt med, træder en ny persondataforordning (GDPR) i kraft i slutningen af maj 2018.

Kampen fortsætter – våbnet er kunst og kreativitet

 • af
Grå, triste, og trætte Guatemala city bliver invaderet af alverdens farver, mens lyden af trommer og glædesråb lidt efter lidt fylder atmosfæren. Børn, unge og voksne i spraglede kostumer danser hen ad gaderne i to niveauer – nogle på jorden og andre rager med deres høje stylter et godt stykke op over mængden. Jongleringskegler og -bolde flyver gennem luften og danner smukke symmetriske mønstre. Folk tager hinanden i hånden og danner en cirkel der skal symbolisere samhørighed og fællesskab, mens de igen og igen synger “Her kommer glæden”.

Stor kulturfestival og -udvekslingsprojekt er i gang i Honduras

 • af
Makkult, Mellemamerika Komiteens kulturgruppe, er taget til Santa Rosa de Copan i Honduras for at deltage i festivalen ”RealizArte”, der er en forlængelse af det to-årige udviklingsprojekt ”AktionArte” som Makkult har gennemført med fem ungdomsgrupper i Guatemala, Nicaragua og Honduras. Igennem en uge skal Makkult, de fem ungdomsgrupper, samt lokale aktører anvende, debattere og udveksle metoder med udgangspunkt i temaet forebyggelse af vold ved hjælp at kunst og kreativ ungdomsorganisering.

Rosalpinas historie

 • af
Mød Antonia Rosalpina Gutierrez Chavarría: Ved første øjekast en typisk nicaraguansk kvinde, smilende, ikke ret høj og med langt sort hår. På mange måder er Rosalpina da også en typisk nicaraguansk kvinde. Hun bor sammen med sin partner, tre halvvoksne børn og sit første barnebarn i to bittesmå værelser ved siden af ATCs kontor; en af de tre organisationer vi samarbejder med på jordlegaliseringsprojektet ENDEFTI i Jinotega.

Med ilden for døren

 • af
Mellemamerika Komiteens møde med Q'uekchi landsbyer, som ligger i voldelig konflikt med et mineselskab Ved søen Lago Izabal i Guatemalas lavland ligger landsbyen Barrio La Revolución med sine stråhuse i et malerisk scenario af frodige bjerge. I landsbyen, som består af 75 familier, findes hjertevarme mennesker, som glædeligt byder på kylling, tortillas og saftevand. Mennesker som stopper arbejdet i majsmarken for at fortælle om deres situation, der desværre langt fra er god.

Portræt af politisk skoleprojekt i Guatemala

 • af
Jeg mødes med Carlos på spansk-skolen PLQE ikke så langt fra centrum i Guatemalas næststørste by Quetzaltenango (i folkemunde kaldet Xela). Jeg har gået på skolen nogle uger og ser frem til at interviewe ham. Carlos er dén første lærer på skolen og jeg har sat ham stævne for at blive lidt klogere på både ham og på projektets historie. Vi mødes over en kop kaffe i et af skolens større lokaler hvor der normalt vises film og holdes oplæg og præsentationer.

Fagligt aktive kvinder mod kup i Honduras

 • af
Det er ikke ufarligt at være fagligt og politisk aktiv i dagens Honduras.Trusler mod liv og familie er ikke ukendt for de faglige aktive, ligesom der i flere tilfælde har været tale om mord på fagforeningsledere. Ingen er nogensinde blevet straffet for disse overgreb, der fra myndighedernes side bortforklares som almindelig kriminalitet.

Jordløse i den tredje verden

 • af
Millioner af mennesker i den tredje verden er dybt engagerede i kampen om jorden. Kampen tager mange former afhængig af geografiske, politiske og kulturelle forhold, men det centrale er et krav fra jordløse og næsten jordløse småbønder om et stykke jord.

Boganmeldelse: Bananrepublik – Et kritisk portræt af Mellemamerika

 • af
Bogens fokus er Mellemamerika som region og den er såleds struktureret omkring tretten kapitler, der hver omhandler et tema, som er fælles for landene i regionen. Med de tretten temaer når forfatterne i det store hele godt rundt om en række centrale politiske og kulturelle temaer, og læseren vil efter endt læsning side tilbage med en god generel forståelse for Mellemamerikas aktuelle situation.

Obligatorisk heteroseksualitet – til kamp mod systemet

 • af
En enkelt gruppe skilte sig ud ved årets internationale kampdag i år i Guatemala By. En enkelt kvinde i den lesbiske feministgruppe skiller sig yderligere ud ved at komme fra den rige del af byen. Her fortæller hun om at være politisk engageret lesbisk i Guatemala.