Hjem » Nyheder » Stor kulturfestival og -udvekslingsprojekt er i gang i Honduras

Stor kulturfestival og -udvekslingsprojekt er i gang i Honduras

  • af

Makkult, Mellemamerika Komiteens kulturgruppe, er taget til Santa Rosa de Copan i Honduras for at deltage i festivalen ”RealizArte”, der er en forlængelse af det to-årige udviklingsprojekt ”AktionArte” som Makkult har gennemført med fem ungdomsgrupper i Guatemala, Nicaragua og Honduras. Igennem en uge skal Makkult, de fem ungdomsgrupper, samt lokale aktører anvende, debattere og udveksle metoder med udgangspunkt i temaet forebyggelse af vold ved hjælp at kunst og kreativ ungdomsorganisering.

”RealizArte” løber af stablen fra den 8. til den 14. juli og vil bestå af kunstneriske workshops, metodisk udveksling, teaterforestillinger, koncerter, seminar og debat. Sidst men ikke mindst er det også et møde mellem engagerede unge fra Danmark, Guatemala, Honduras og Nicaragua. Deltagerne fra de fem ungdomsgrupper fra AktionArte projektet– Sekuan Platraka, Teatro Altura, Jovi, Encontrarte EPRODEP, Peronia Adolecente samt Caja Ludica og Makkult skal sammen udvikle workshops med udgangspunkt i den metodologi og de kunstneriske udtryk som de til daglig arbejder med. Disse workshop skal afholdes for unge i marginaliserede forstæder til Santa Rosa de Copan, som på den måde også bliver involveret i ”RealizArte”. Senere på ugen fremviser de lokale unge, de præsentationer som de har skabt i workshopsne.

På fire scener rundt omkring i byen bliver der om aftenerne i løbet af ugen vist forskellige forestillinger produceret af lokale kunstnere og de fem ungdomsgrupper fra AktionArte-projektet. Målet er at nå ud til den brede befolkning og ikke kun den overklasse, som normalt er de, som har adgang til kunst og kultur. Forestillingerne berører temaer som ungdomsdeltagelse, seksualitet og prævention, analfabetisme, historisk og politisk bevidsthed. Det overordnede tema for festivalen er forebyggelse af vold, og navnet ”RealizArte” betyder ”realiser dig” og refererer samtidig til ordet kunst, som er det redskab ungdomsgrupperne bruger til at kæmpe imod de voldelige strukturer i deres samfund. Lørdag aften kulminerer begivenhederne med en koncert af den populære Guatemalanske hiphop gruppe ”La Bacteria” med opvarmning af det lokale band ”Instinto”. Som en del af festivalen afholdes også et seminar, hvor lokale organisationer, institutioner, politikere og kunstnere samt grupperne fra AktionArte-projektet og Makkult debatterer temaet ’forebyggelse af vold gennem kunst’. Festivalen slutter med en ”comparsa” – et farverigt optog med musik, dans og styltegang – gennem hele byen, for at sætte fokus på at gaderne og det offentlige rum også tilhører de unge og kan bruges som en platform for dialog i samfundet.

Når Makkult vender næsen hjemad, håber vi at vi og de øvrige deltagere samt myndighederne og befolkningen i Santa Rosa er blevet klogere på, hvordan kunst og kreativ ungdomsorganisering kan spille en rolle i kampen imod volden og andre sociale problematikker som præger de mellemamerikanske samfund.

Følg med i begivenhederne på facebook og blogs:

https://www.facebook.com/Mellemamerikakomiteen
https://www.facebook.com/teatro.altura?fref=ts
https://www.facebook.com/events/146650982198443/
http://teatroaltura.blogspot.com/
http://proyectoaktionarte.blogspot.com/

Læs mere på vores temasektion om Honduras og arte communitario her